KSENIJA JE MITROVAČKA KRALJICA TORTI: Njene poslastica svima mame osmehe, a ovo je njen recept za uspeh
Torta, Foto: PRINTSCREEN/YT/TANYA SHPILKO

UMETNICA

KSENIJA JE MITROVAČKA KRALJICA TORTI: Njene poslastica svima mame osmehe, a ovo je njen recept za uspeh

Da se bavi pravljenjm slatkih poslastica, počinje da razmišlja nakon prve torte, koju je napravila pre pet godina, za rođendan njene ćerke Viktorije

Objavljeno:

Sudeći po broju narudžbina i preporukama mušterija, koji su prezadovoljni ukusima njenih slatkih bravura, Ksenija Pavlović zaslužuje da bude nazvana i mitrovičkom kraljicom torti.

Rodom je sa Kosova. Rođena u Prištini 1994. godine, ali je od 1999. do 2014. godine živela u Kuršumliji, kada odlazi u Mitrovicu i upisuje fakultet.

„Upisala sam ruski jezik i književnost, najviše zbog mame, ona je inače Ruskinja, došla je iz Sibira, zove se Aksana. Ona, moja mama je umetnička duša, pravi dekorativne vaze, šije, bavi se prodajom kiflica i pogača, tako da sam, to nešto stvaralačko povukla na nju“, priča nam Ksenija i otkriva da je baš nakon upisa upoznala Slobodana, njenog supruga, sa kojim sada ima dve kćerke Viktoriju i Varvaru. Kaže da se na početku bavila najpre izradom dekoracija od krep papira, ruža i buketa i da su joj u tome nesebično pomagali njeni ukućani.

Da se bavi pravljenjm slatkih poslastica, počinje da razmišlja nakon prve torte, koju je napravila pre pet godina, za rođendan njene ćerke Viktorije.

„Za Viktorijin prvi rođendan, napravila sam i prvu tortu. Bila je to posna torta, trostruki užitak. Tu sam se ujedno prvi put susrela sa mešanjem fondana, pravila sam krila anđela, ružice neke i shvatila da je to nešto čime bih volela da se bavim“, priseća se Ksenija kako je sve započelo.

Čokoladna torta
Čokoladna tortafoto: Printscreen / Youtube / Emily's Kitchen

Izvesna Marina, drugarica njenog supruga, naterala je da ozbiljno razmisli i počne time da se bavi. Obećala je i da će ona da joj bude prva mušterija, što se ubrzo i desilo.

„Iako nisam baš bila vična u pravljenu slatkih stvari i bez samopouzdanja, ipak sam se usudila da krenem sa ovim poslom. Podrška mi je bila i drugarica iz Kuršumlije Jelena Milinčić, koja mi je pomogla oko pravljenja kombinacija ukusa, fondana, formiranja cena… Gledala sam i tutorijale, a nekako sam znala i želela da torte budu kao nekada – pune lešnika, oraha, mlečne čokolade i da pored izgleda imaju i lep ukus“, objašnjava.

Iako tvrdi da još nije dovoljno vešta u pravljenju dekoracija, što uvek naglašava mušterijama, ova mlada i ambiciozna dama, najavljuje da će upisati neke kurseve, koji će joj pomoći da savlada i sve finese ukrašavanja. Premda, iako ne priznaje, njene torte već sada plene i ukusom, a i izgledom. Svedene, tematske, obojene bojama radosti i sreće, torte Ksenije Pavlović, imaju reputaciju vrlo ukusnih i lepih.

Njena želja je da ima svoju poslastičarnicu, u kojoj bi ukusima, sve podsećalo na stara vremena. Spoj etno i retro, sa modernim i ukusnim poslasticama.

Sreća je u dečjim osmesima

Jedina poteškoća u ovom poslu je, kaže Ksenije, nabavka namirnica. Ali, tu je suprug, koji je joj velika podrška i snabdeva je na vreme sastojcima za torte i kolače.

„U ovom poslu nema puno teških stvari. Najlepše za mene su svakako torte za dečje rođendane. Kada vidim njihove osmehe kada ugledaju tortu, to mene kupi i tada kažem sebi – e uspelo je, obavila sam pravi posao, izmamila sam im osmeh“, otkriva nam Ksenija.

U porudžbinama se, kaže, najčešće naručuju „Interkontinental torta“, „Ferero“, „Snikers“, „Milka“, ali i jedna posebna – „Najlepša želja“, sa ukusom ove poznate čokolade, koja je sada, kako svedoči i najpopularnija.

Njena porodica degustira sve ukuse, ali ima i favorite, i to među tradicionalnim, odavno poznatim tortama.

„Suprug je ranije najviše voleo tortu sa piškotama. Ali, nakon što sam im napravila Milku i Interkontinental, one postaju omiljene. Meni naravno, nije teško, da za njih, uvek i iznova pravim iste torte“, kaže Ksenija.

Torta za posluženje
Torta za posluženjefoto: Printscreen YouTube/Fatto in Casa da Alba

Ispričala je zanimljivu situaciju, kada je kao porudžbinu, napravila „Kapri“ tortu, koja je na sebi imala dekorativnu poruku – da to „nije Čoko- moko torta“. Zapravo je mušterija želela da kao poklon za svoju prijateljicu, osmisli neki drugi ukus od Čoko-moko torte, koji je njena prijateljica pravila za sve prilike.

Sada trenutno pravi tortu za rođendan dečaka, sa likom Čibuška, iz ruskog crtanog filma. To će joj kaže, biti posebno zadovoljstvo, u odnosu na temu.

A, kada bi tema torte bila Kosovska Mitrovica, onda bi odabrala ukus Interkontinental torte – crne i bele filove i lešnici u njima. Dekoracija bi bila motivisana verom, kosovskim junacima (knezom Lazarom) i vitezovima, koji, kako kaže, simbolišu ove prostore.

Vera u sebe i neodustajanje, za Kseniju je put koji treba slediti, u kakvoj god situaciji da se nađete.

„Ja sam majka dvoje dece, domaćica sam, supruga, student… Dešavalo mi se mnogo puta da odustanem od svega. Međutim, ljubav prema ovom poslu me održava, čak i kada mi se spava i kada sam umorna, ja sednem i moj mozak odmorim praveći figurice od fondana i cveće od krep papira“, ističe Ksenija i poručuje svima da nipošto ne odustaju, nego da idu napred tako što slatkim osmesima počaste druge.

A ona će, kako to već i sada radi, da nastavi da pravi najslađe i najlepše torte na svetu.

Bonus video:

00:36

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi

(Espreso/Medija centar.info/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.